Pari ihmistä on  ilmoittanut saaneensa allergisia oireita tästä pajasta lähteneistä koruista. Toisessa tapauksessa paksu teräsketju, toisessa korvakorut.

Käytän korujen materiaalina 316L kirurginterästä (korvakorujen koukut ja tapit, ketjuihin käytetty materiaali, useimmat riipukset) ja 304 ruostumatonta terästä (lähinnä pienet maskottiriipukset, helmihatut, korupiikit). Kirurginteräs on yleisesti hyvin siedetty materiaali. Olen itse nikkeliallerginen, mutta voin pitää teräskoruja ilman ongelmia. On kuitenkin ihmisiä, jotka saavat myös teräksestä oireita, siksi lisään jokaiseen myytävään korun tekstin:

"Ruostumaton teräs (304 ja 316L eli kirurginteräs) on kestävä, käytössä miellyttävä ja useimmiten allergisoimaton korumateriaali.Se on kovaa, painavaa, tummumatonta ja naarmuuntumatonta.Teräskorut käy useimmille, mutta erittäin herkille se saattaa aiheuttaa allergiaa."

Päätin kuitenkin kirjoittaa tämän blogitekstin ihan siksi, että aina kyseessä ei ole allergia, vaan muut syyt, kuten näissä kahdessa tapauksessa.

Henkilö joka ilmoitti, että oli saanut teräsketjusta ihottumaa, kertoi, että ensin koru oli ollut ihan mukava käytössä, mutta noin kolmen kuukauden kuluttua kaulaan oli alkanut ilmestyä punaisia kutisevia näppylöitä ja hän ei ollut enää pystynyt käyttämään korua.

Tässäkin tapauksessa oli hyvä kysellä lisätietoja. Selvisi, että teräsketjusta allergisia oireita saanut oli pitänyt korua päivittäin, ottanut sen pois vain suihkuun/saunaan mennessä ja nukkumaan käydessä. Tässä vaiheessa melkein arvasin jo, mistä on kyse. Ketju oli 8 millinen kuningasketju, se on koko päivän kaulassa ja kun ihminen liikkuu, niin liikkuu myös koru keräten kaulan iholta rasvaa, kuollutta ihosolukkoa ja muuta likaa. Sitä ei ollut pesty kertaakaan sen jälkeen kun se lähti täältä. Neuvoin asiakasta että hän pesisi sen käsin tiskiaineella ja kuumalla vedellä. Pidin myös hyvänä antaa ihottuman parantua rauhassa, ennen kuin laittaa korun uudestaan kaulaan. Hän noudatti ohjetta ja "allergia" katosi.

Teräs ei välitä vedestä, pesuaineista, saunasta jne... Sen voi huoletta pitää kaulassa myös suihkuun mennessä, jolloin se peseytyy samalla, kuin ihminenkin. Ketjun voi myös huoletta laittaa tiskikoneeseen ruokailuvälinekoriin ja pestä astioiden mukana. Jos ketjussa on luonnonmateriaalihelmiä tai lasihelmiä, kannattaa puhdistus suorittaa varovaisemmin, sillä ne saattavat paitsi naarmuuntua, myös imeä pesuaineita itseensä.

Toinen ilmoitus tuli korvakoruista. Kyseisissä korvakoruissa kirurginteräksinen tappi ja silikonista valmistettu pehmeä lukko-osa. Kutina ja punoitus oli alkanut pari tuntia korvakorujen laiton jälkeen. Kysyin, että onko hän putsannut korvakoruja ennen korvaan laittoa. Ei ollut. Allerginen reaktio johtui siis enemmänkin bakteereista, joita korussa oli, kuin yliherkkyydestä. Tässäkin tapauksessa ongelmat helpottui oitis, kun korut oli putsattu desinfiointiaineella. Muista korumateriaaleista poiketen desinfioin yleensä korviskoukut ja -tapit, kun saan ne, mutta korupajani ei ole puhdastila, enkä tee koruja käsineet kädessä, joten vaikka ne minulle tullessaan ovatkin desinfioitu, ei ne välttämättä ole sitä enää siinä vaiheessa, kun ne ovat asiakkaan käsissä.

Muistakaahan siis pestä korujanne!