Päivitetty 01.11.18

 


Etusivu Info Teräsketjut tilauksesta Tarina Valmistamiani koruja

Verkkokauppa
Facebook
Instagram
Pinterest
Blogger

Jalokivien energiat

Teksti

 

A  B  D  F G  H  J  K  L  M  O  P  R  S  T  U  V

 

Akaatti

(Agate)

Rohkaisee ja vahvistaa itsetuntoa, lataa muita kiviä.
Akvamariini

 (Aquamarine)

Tasapainottaa tunteita, rauhoittaa ja vapauttaa mielen peloista.
Akvamariini on maaliskuun kuukaudenkivi ja Saturnuksen planeettakivi. Akvamariini on myös astrologiassa Vesimiehen ja Kalojen voimakivi.

Akvamariini (Be3Al2Si6O18) on jalokivi, joka kuuluu smaragdin ja beryllin tavoin berylliryhmään. Sen Mohsin kovuus on 7,5–8 ja sen ominaispaino on 2,67–2,71.. Akvamariinin väri vaihtelee vaaleansinisestä tummansiniseen ja sinivihreään. Kiven värin aiheuttaa rauta.

Akvamariini-nimi on peräisin latinalaisista sanoista Aqua Mare (meren vesi). Historian aikana akvamariinia on käytetty muun muassa kruununkalleuksissa, silmälasien linsseissä ja ehtoollisastioiden ikkunoina.

Ennen uskottiin, että akvamariini on ystävällisyyden ja oikeudenmukaisuuden kivi. Se oli myös merenkulkijoiden onnenkivi. Kalastajat ja merimiehet käyttivät akvamariinia amulettinaan suojelun ja hyvän onnen toivossa,Akvamariinia pidettiin entisaikaan merenneitojen aarteena, koska kiven uskottiin kasvattavan voimiaan veteen upotettuna.

Akvamariini rauhoittaa herkkiä hermoja ja terävöittää vaistoja. Sen sanotaan tasapainottavan tunteita, rauhoittavan ja se vapauttaa mielen peloista. See antaa kantajalleen rohkeutta ja voimaa.
Amatsoniitti

 (Amatzonite)

Nostaa mielen tietoisuutta, auttaa myös rentoutumaan.
Ametisti

 (Amethyst)

Valaisee ja selkeyttää mielenrauhaa, poistaa säteilyä.
Helmikuun kuukauden kivi on ametisti. Ametisti on kalojen horoskooppikivi ja Jupiterin planeettakivi, se on myös mainio voimakivi horoskooppimerkki Jousimiehelle, Kauriille ja Vesimiehelle.

Ametisti (engl. amethyst) on hohkasilikaattimineraalin, eli kvartsin violetti värimuunnos. Ametistin kovuus on 7 Mohsin asteikolla ja sitä on lasimaisen kirkkaasta läpinäkymättömään, joka on läpikuultavan ametistin ja valkoisen kvartsin yhdistelmä ja sitä kutsutaan nimellä chevronametisti. Ametistia esiintyy vaalean lilasta, syvään purppuraan.

Suomen Lapissa, Lampivaarassa sijaitsee ametistikaivos. Suurin sieltä löytynyt kide löydettiin 1980-luvun lopulla. Se oli mitoiltaan 18 cm x 13 cm X 16 cm ja painoa sillä oli noin 3,7 kg.

Ametistin nimi on peräisin muinaisen Kreikan sanoista ἀ a- ("ei") ja μέθυστος methustos ("myrkytys") ja se viittaa uskomukseen, että se suojelee omistajaansa päihtymykseltä ja alkoholismilta.

Ametisti symboloi rauhaa, turvaa ja tyyneyttä. Eräät tahot sanovat sen ehkäisevän sekasortoisia oloja ja parantavan ihmisen luonnetta. Ametistia on käytetty myös taikuutta vastaan ja sen uskotaan myös lievittävän matkalaisen koti-ikävää. Samoin sen uskotaan suojelevan maanpetoksilta. Siitä johtuen useat kuninkaalliset suvut ovat mieltyneet sen kauniiseen väriin.

Ametisti rohkaisee sisäiseen rauhaan, taistelee riippuvaisuuksia vastaan, kuljettaa energiaa ja omaa korkean henkisen värähtelyn - hyvä meditaatiokivi. Ametistin uskotaan myös karkottavan kielteisyyttä ja luovan rauhallisen ympäristön.
Angeliitti

(Angelite)

Angeliitti kohottaa vastaanottokykyä ja syventää virittäytymistä. Se auttaa puhumaan totuuksia sekä kasvattaa myötätuntoa ja hyväksyntää.
Aventuriini

 (Aventurine)

Auttaa avaamaan sydämesi, poistaa stressiä.
Berylli

(Beryl)

Herkistää toisten energioille.
Dalmatialainen kivi

(Dalmatian Jaspis)

Motivaatio- ja ideakivi.
Fluoriitti

(Fluorite)

Edistää sisäistä rauhaa ja intuitiivistä ajattelua.
Gagaatti

(Jet stone)

Auttaa kohtaamaan oman sisimmän ja toimimaan muiden apuna.
Granaatti

(Garnet)

Lisää itseluottamusta, aktivoi omat voimavarat.
Tammikuun kuukaudenkivi on granaatti. Punainen granaatti on myös yksi horoskooppimerkki Oinaan ja Skorpionin onnenkivistä sekä Mars planeetan kivi.

Granaatti (engl. garnet) on kaksossilikaatteihin kuuluvan mineraaliryhmän yleisnimi, johon kuuluu yli kymmenen koostumukseltaan lähes samantapaista jalokiveä. Granaatin kovuus on 6,5–7,5 Mohsin asteikolla ja sen läpinäkyvyys täysin läpinäkyvästä läpinäkymättömään.

Granaattien väriasteikko on hyvin laaja: yleisimpiä värejä ovat punainen, keltainen, ruskea ja vihreä, mutta granaateissa esiintyy lähes kaikkia värejä sinistä lukuun ottamatta.On löydetty myös granaatteja, jotka näyttävät päivänvalossa sinisiltä ja keinovalossa violetinpunaisilta.

Granaatin nimi on alkuperältään latinaa(Granum)ja tarkoittaa jyvää, jota pyöreähköt kiteet muistuttavat.

Muinaiset egyptiläiset ovat käyttäneet granaatteja vastamyrkkynä ruokamyrkytyksiin ja käärmeenpuremiin. Niitä laitettiin myös vainajan mukaan turvaamaan matka tuonpuoleiseen. Granaatin on uskottu suojelevan painajaisilta ja sen väitetään poistavan melankolisia tunnetiloja. Ristiretkille osallistuneista ritareista monet kantoivat granaatteja talismaaneina ja onnenkivinä.

Granaatti on naisellisuuden ja voiman symboli. Kivi toimii anemiaa, tulehduksia ja leukemiaa vastaan. Punainen granaatti antaa rohkeutta, aloitekykyä ja elinvoimaa. Kivi auttaa siirtymään romanssista pysyvään suhteeseen. Granaatti lisää itseluottamusta ja menestystä elämään, sen väitetään jopa lisäävän kantajansa säteilykykyä.
Helmi

(Pearl)
  Vaatimattomuuden, siveyden ja puhtauden symboli
Helmi on kesäkuun kuukauden kivi. Se on myös kalojen ja rapujen voimakivi ja se on yhdistetty myös kuuhun. Helmi on helmisimpukoiden ja eräiden suurikokoisten kotiloiden synnyttämä helmiäispallo, eli ei siis oikeastaan kivi ollenkaan. Helmet ovat hyvin suosittuja koruissa. Nykyisin suurin osa saatavilla olevista helmistä on viljeltyjä helmiä.

Helmi syntyy, kun eliön kuoren ja vaipan väliin joutuu vieras hiukkanen, joka häiritsee eliön toimintaa ja jota se alkaa kapseloida vuoroittaisilla aragoniitista tai kalsiitista ja sarveisaineesta koostuvilla kerroksilla. Lopulta tuloksena syntyy pallon tai epäsäännöllisen muotoinen irtohelmi. Luonnossa helmen kehittyminen saattaa kestää jopa 50 vuotta.

Helmet kuvaavat vaatimattomuutta, siveyttä ja puhtautta. Ne ovat olleet kautta aikojen hyviä lahjoja nuorille naisille kuvaten heidän elämäniloaan ja raikasta suhtautumistaan elämään. Helmet ovat myös onnellisen avioliiton symboleita. Intialaisen mytologian mukaan helmet ovat taivaallisia kastepisaroita jotka ovat uudenkuun aikaan pudonneet mereen ja joutuneet simpukoiden nielaisemiksi. Hebrealaisen legendan mukaan helmet taas ovat Eevan kyyneleitä joita hän vuodatti tullessaan karkotetuksi Aatamin kanssa paratiisista. Muinaisille kiinalaisille helmet edustivat kunniaa, rikkautta sekä pitkää ikää. Aina 1700-luvulle saakka Euroopassa helmiä käytettiin lääkkeenä.

Helmi herkistää kyynelille ilossa ja surussa, poistaa tunteellisia epätasapainoja, auttaa näkemään oman itsensä oikeassa arvossa. 30-vuotis hääpäivää kutsutaan helmihääpäiväksi ja perinteikkäästi useat miehet antavat vaimoilleen tällöin helmistä valmistetun korun.

Suurin tunnettu helmi on Laotsen helmi (tai Allahin helmi), joka painaa 6,37 kg. Tämän valkoisen helmen läpimitta on 14 cm ja pituus 24 cm. Vapaasukeltaja Etem löysi sen jättiläissimpukan kuoresta Filippiineillä 7.5.1934. Tämän nykyään tuntemattoman henkilön omistaman helmen arvoksi on arvioitu 40-42 miljoonaa dollaria..
Hematiitti

(Hematite)

Auttaa pääsemään sekä masennuksesta, että stressistä.
Jade

(Jade)

Tuo oikeudenmukaisuutta ja viisautta.
Jaspis

(Jasper)

Antaa perheelle ja rakkaudelle uutta voimaa.
Kalsedoni

(chalcedony)

Antaa rohkeutta, lisää kärsivällisyyttä ja rehellisyyttä.
Kalsiitti

(Calcite)

Lievittää turhautuneisuutta ja tunnetilojen muutoksia.
Karneoli

(Carnelian)

Tuo optimismia ja suvaitsevaisuutta, vahvistaa hedelmällisyyttä.
Kunziitti

(Kunzite)

Luo tasapainoa ja rauhaa.
Kuukivi

(Moonstone)

Opettaa empatiaa, hoitaa fyysistä kehoa.
Kyaniitti

(Kyanite)

Antaa vahvan intuition, värähtelee voimakkaasti.
Labradoriitti

(Labradorite)

Rauhoittaa ja tasapainottaa mielen logiikkaa.
Lapis Lazuli

(Lapis Lazuli)

Auttaa ymmärtämään luonnon voimia.
Lumihiutale Obsidiaani

(Snowflake Obsidian)

Valaisee mielen mustia kolkkia.
Malakiitti

(Malachite)

Auttaa irtautumaan sekä pelosta, että syyllisyydestä.
Meripihka

(Amber)

Lämmittävä ja puhdistava, lohduttaa ja parantaa.
Obsidiaani

(Obsidian)

Imee itseensä negatiivista energiaa, muuntumisen kivi.
Onyx, musta

(Black Onyx)

Kehittää keskittymiskykyä.
Opaali

(Opal)

Elävöittää tunneilmaisua, tuo esiin sisimmät tunteet.
Opaali on lokakuun kuukaudenkivi. Sana opaali on peräisin sanskriitin kielen sanasta upálá, joka tarkoittaa jaloa- tai arvokasta kiveä. Opaali tunnetaan myös horoskooppimerkki Ravun sekä Vaa'an onnenkivinä. Kiinalaisessa horoskoopissa opaali on Käärmeen voimakivi.

Herkän värähtelyn omaava opaali auttaa muistamaan edellisiä elämiä, se tuo esiin sisäistä kauneutta, uskollisuutta ja näkökykyä. Fyysisellä tasolla se kasvattaa elämänhalua sekä hoitaa muun muassa tulehduksia ja kuumetta. Opaalin uskotaan kuvaavan toivoa, viattomuutta sekä puhtautta. Keskiajalla nuoret vaaleahiuksiset tytöt käyttivät opaaleja hiuksissaan estääkseen hiuksiensa tummumisen. Keskiaikaiset kirjailijat kirjoittivat opaalin antavan käyttäjälleen tarvittaessa näkymättömyyden. Sen uskotaan myös vaikuttavan suotuisasti näkökykyyn ja karkoittavan pahoja henkiä.

Opaali on amorfinen piimineraali, joka sisältää paljon kidevettä. Opaali koostuu mikroskooppisen pienistä piioksidipalloista, jotka ovat järjestäytyneet säännöllisesti. Tämä järjestäytyminen saa aikaan valon diffraktiota, mikä aiheuttaa opaalille tyypillisen kirjavan värileikin. Sitä esiintyy Australiassa (Queensland, New South Wales), Brasiliassa, Etelä-Afrikassa, Guatemalassa, Hondurasissa, Italiassa, Meksikossa, Romaniassa, Tsekeissä, Yhdysvalloissa ja Zimbabwessa. Maapallon lisäksi opaaleja on löydetty myös Marsista.

Koska opaali sisältää aina pieniä määriä vettä pitäisi ne säilyttää kosteaan kankaaseen käärittynä. Ei siedä ultraäänipuhdistusta eikä jalokivien puhdistusainetta.
Peridootti

(Peridot)

Sopii sydämen puhdistamiseen, auttaa ilmaisemaan iloa.
Peridootti on elokuun kuukaudenkivi. Siitä käytetään toisinaan myös nimitystä krysoliitti. Se on Leijonan horoskooppikivi ja merkuriuksen planeettakivi.

Peridootin väitetään avaavan uusia ovia ja poistavan stressiä, pelkoja ja syyllisyyttä. Se aktivoi persoonallista kasvua, vapauttaa vanhoista taakoista ja kielteisistä ajatuskuvioista. Se helpottaa myös mustasukkaisuuden tunteissa, motivoi uuteen kasvuun sekä terävöittää mieltä. Muinaisten uskomusten mukaan peridootti suojelee loitsuja ja taikoja vastaan. Merirosvot käyttivät kiveä amulettina onnettomuuksia vastaan. Kun peridootti on upotettuna kultaiseen pohjaan sen kantajan uskotaan olevan suojassa yön pahoilta voimilta.

Peridootti on silikaattimineraali oliviinin puhdas jalokivimuunnos. Sen väri vaihtelee keltavihreästä kirkkaanvihreään. Peridootti muistuttaa lasia, sillä se on haurasta ja öljykiiltoista. Sen Mohsin kovuus on 6,5. Peridootissa ilmenee myös harvinaisia optisia ominaisuuksia, kuten ns. kissansilmä- ja tähtiefekti, jotka tulevat esiin vasta hiontavaiheessa. Peridootti on tuliperäinen mineraali ja sitä löytyy löytyy Kiinasta, Brasiliasta, Norjasta, Egyptistä, Saksasta, Myanmarista, Yhdysvalloista, Pakistanista ja Italiasta.

Peridootista käytettävä synonyymi krysoliitti on johdettu kreikankielen sanasta "kultakivi", mutta kultakivi on aiemmin tarkoittanut monia väriltään samankaltaisia kiviä.
Pyriitti

(Pyrite)

Selkeyttää mieltä ja tasapainottaa.
Rodokrosiitti

(rhodochrosite)

Uudistava voima parantaa, auttaa muuttamaan vanhoja tapoja.
Rutiilikvartsi

(Rutilated quartz)

 

Viisauden kivi, auttaa vahvistamaan ja selkeyttämään mieltä.
Ruusukvartsi

(Rose quartz)

Herättää sisäisen rakkaudentunteen.
Savukvartsi

(Smoky quartz)

Vakauttaa älyä ja tunnetta.
Seleniitti

(Gypsum)

Kirkastaa mielen, auttaa rakentamaan yhteyden korkeampiin tasoihin.
Selestiitti

(Celestial stone)

Enkelikivi, auttaa yhteyteen oman suojelusenkelin kanssa.
Serpentiini

(Serpentine)

Rakastava energia, parantaa vatsavaivoja.
Sinikvartsi

(Blue quartz)

Kurkkukeskuksen kivi, avaa äänen lukkoja.
Sitriini

(Citrine)

Ilon kivi, antaa toivoa ja kohottaa mielialaa, laihdutuskivi.
Sodaliitti

(Sodalite)

Edistää ajattelua, loogisuutta, sekä yhteenkuuluvuutta.
Spektroliitti

(Spectrolite)

Laajentaa henkistä näkökykyä.
Tiikerinsilmä

(Tiger Eye)

Tämä kivi auttaa löytämään itsesi.
Topaasi

(Topaz)

Vahvistaa hermoja, auttaa mieltä laajentumaan, antaa iloa ja huumorintajua.
Turkoosi

(Turquoise)

Onnea tuova, suojeleva kivi.
Turmaliini

(Tourmaline)

Virkistää ja vahvistaa, auttaa löytämään luovuuden.
Unakiitti

(Unakite)

Auttaa suojelemaan henkilökohtaista voimaa ja omia rajoja.
Vuorikide

(Rock Chrystal)

Vahvistaa, puhdistaa ja tasapinottaa energiakeskukset.